/Lijmen voor soepele vloeren stellen andere eisen

Lijmen voor soepele vloeren stellen andere eisen

Deel dit artikel

Andere eisen

De eisen voor het plaatsen van soepele vloerbekledingen zijn anders dan voor het plaatsen van parket en dat onderscheid begint duidelijk al bij de ondergrond, die veel vlakker moet zijn en van een hogere densiteit. Eventuele oneffenheden van de ondergrond worden immers vertaald naar de zichtbare zijde. De combinatie van dun en soepel verhoogt dat effect uiteraard allen maar. Dat impliceert dat men voor het verlijmen van soepele vloerbekledingen aardig wat voorbereidende inspanningen moet leveren om de ondergrond geschrikt maken. Met geschikt bedoelen we dan perfect egaal en vrij van alle mogelijke stof-en vuilresten. In veel gevallen zal voor de verlijming van LVT, PVC, linoleum of kurk een voorafgaandelijke egalisering primordiaal zijn. Wat de lijm betreft situeren de verschillen zich op een aantal belangrijke domeinen.

Viscositeit

Algemeen kan men stellen dat LVT lijmen vooral verschillen in viscositeit. Ze hebben een veel lagere viscositeit omdat ze dunlagig moeten worden aangebracht, dikwijls met een rol of fijne kam. Dit in tegenstelling tot een parketlijm waar stand tijd van de lijm rillen zeer belangrijk is.

Droge verlijming

Lijmen voor soepele vloeren (LVT,PVC) zijn ook van een andere soort omdat het type materiaal wat ermee verlijmd moet worden totaal verschillend is (flexibel versus niet flexibel- gladde dichte ondergrond versus hout dat meer open van structuur is). Doordat een LVT of PVC vloer het vocht in de lijm moeilijk kan absorberen, is een lijm nodig die half natte of bijna droge verlijming aan kan.

Lagere zijwaartse trekkracht

Deze materialen werken veel minder dan hout, wat anders eisen impliceert qua elasticiteit. De lijm en de ondervloeren worden veel minder belast (minder zijwaartse trekkrachten) dan bij houten vloeren. Toch moet lijm sterk genoeg zijn om een duurzame verbinding te maken.

Permanent of niet-permanent

Een andere onderscheid dat we voor soepele vloerbekledingen kunnen maken is dat tussen permanente en niet-permanente verlijming. Een aantal lijmen laten niet-permanente verlijming toe wat impliceert dat de vloerbekleding verwijderbaar is zonder de ondervloer te beschadigen. Dat bijvoorbeeld het geval met een gemodificeerde polymeer-acrylaatverbinding.

Aard van de verlijming

We hebben in het verleden bij verschillende soorten verlijming het verschil tussen chemische verlijming en fysische verlijming genoegzaam toegelicht. Zoals eerder gezegd bepalen bij parket de houtsoort en de aard van de ondergrond grotendeels welke lijm het meeste geschrikt is . Dat is niet minder het geval voor het verlijmen van soepele vloerbekledingen. Omgevingsomstandigheden (vocht,zuurstof) spelen vrijwel altijd een rol.

Fysische verlijming

Pro memorie nog een woordje of de fysische verlijming zoals deze voor het verlijmen van soepele vloerbedekkingen. Bij het type lijmen dat werkt op basis van een fysische reactie, vindt geen chemische reactie plaats. Er zijn verschillende mechanismen mogelijk. Zo kan de lijn reactie plaats vinden a;s gevolg van het verlies van oplosmiddel gedurende bepaalde tijd verdamping. Meestal laat men het oplosmiddel gedurende bepaalde tijd verdampen om dan pas de verlijmen delen met elkaar bevestigen (vb fietslijm, houtlijm en papierlijm). Een andere fysische lijmreactie gebeurt door afkoeling: de lijmmassa wordt als hete vloeistof op het lijmen oppervlak aangebracht. De hechting met het tweede te verlijmen materiaal gebeurt door afkoeling.

Dispersielijm

Samen met een aantal PU-lijmen wordt dispersielijm algemeen n aar voor geschoven als de lijm bij uitstek voor soepele vloerbekledingen. De dispersielijmen worden eenzijdig aangebracht met borstel, spatel of kam, lijm rol, pistool of wals. Zeer belangrijk voor de dispersielijmen is dat de ondergrond homogeen moet zijn. In het geval van parketlijm moet een sterk zuigende ondergrond eerst met een primer voorbehandeld worden. Onvoldoende vlakke ondergronden moeten eerst geëgaliseerd worden. Na het aanbrengen van de lijm moet de vloerdelen meteen geplaatst worden zodat de lijm niet te lang aan de lucht wordt blootgesteld.

2019-01-02T13:10:10+00:00 maandag 15 oktober 2018|Houten Vloeren|