/Ondervloeren voor soepele vloerbekledingen

Ondervloeren voor soepele vloerbekledingen

Deel dit artikel

Anders dan parket plaatsen

Voor het plaatsen van een soepele vloerbedekkingen bestaat geen echte ‘schoolse’ opleiding. Perquteurs die zich in de plaatsing van deze vloeren willen bekwamen , zijn dan ook aangewezen op specifieke vakopleidingen die doorgaans uitgaan van of aangeboden worden door de fabrikanten van deze vloeren of van toebehoren van plaatsing ervan. En is die plaatsing dan zo moeilijk? Niet moeilijker dan vakkundig plaatsen van parket. Alen zijn er andere aandachtspunten. Zo worden er totaal andere eisen gesteld aan de ondergrond. Eventuele ondervloeren moeten hogere soortgelijke dichtheid hebben dan bij harde vloerbekleding.

Perfect egaal

De toleranties bij harde vloerbekledingen zijn van totaal andere orde dan bij soepele vloerbekledingen. Die laatste zijn dun en doorgaans min of meer veerkrachtig waardoor iedere oneffenheid in de ondergrond steevast zichtbaar blijft in de afwerkte vloer. Dit impliceert dat men voor soepele vloerbekledingen zeer vaak zal moeten egaliseren.

Een harde ondervloer

Een perfecte egale basis kan men echter ook bekomen door middel van de juiste ondervloer. Ondervloeren die bestemd zijn voor laminaat of zwevend (meerlaags) parket moeten ook weer andere eisen beantwoorden dan soepele ondervloeren zoals vinyl, PVC, linoleum of textiel, althans voor wat egaliserend vermogen betreft. Alles heeft te maken met hardheid van deze vloeren. De mate waarin oneffenheden in de ondergrond vertaald worden naar de afwerking vloer verschilt onder meer door de hardheid van de vloer en de densiteit van de ondervloer. Kleine oneffenheden in de chape zullen doorgaans niet zichtbaar zijn bij laminaat of parket. Dan kan een soepele ondervloer, al dan niet geïntegreerd damscherm volstaan. Bij soepele vloerbekledingen moeten die kleine oneffenheden echter uitgeschakeld worden door een hardere ondervloer.

Beschermen tegen vocht.

Bij het plaatsen van zwevende vloeren is de beste oplossing tegen de risico’s van vocht het plaatsen van een folie. Sommige soepele vloerbekledingen zijn min of meer tot 100 % (PVC) bestand tegen vocht. Toch raden de producenten ook in die gevallen de plaatsing van dampscherm aan omdat vocht van onderuit kan leiden tot schimmelvorming. De beschikbare folies bestaan doorgaans uit kunststof. Veel voorkomende kunststoffen voor dampfolies zijn polyethyleen(PE). Polyvinylchloride(PVC) en polyisobutyleen (PIB).De folies verschijnen op rol in verschillende breedtes.

Rol of plaat?

In de lijm van wat voorafgaat met betrekking tot densiteit, begeven we ons hier hoofdzakelijk op het terrein van ondervloeren in plaatvorm. Sinds kort verschijnen bij een aantal specialisten de dubbel platsysteem. De ondervloer bestaat dan uit een onderplaat en een bovenplaat. De perfecte combinatie is een zachte onderplaat en een harde bovenplaat. Sommige producenten schuiven en ondervloer naar voor die weliswaar als rol verschijnt maar die toch een voldoende hoge densiteit biedt voor het plaatsen van soepele vloerbekleding. In een aantal gevallen zullen deze ondervloeren beschikken over een geïntegreerd damscherm.

Akoestisch bekeken

Bij de volle verlijming van vinyl geniet men meteen van een opvallend akoestisch voordeel. De Luxury Vinyl Tiles (en Planks), uitgerust met een clicksysteem, hebben wat de akoestische kwaliteiten betreft heel wat gemeen met laminaat. In sommige gevallen zal van de ondervloer een zekere mate van geluidsreductie verwacht worden. Heel wat ondervloeren die deze tegels worden aanbevolen, bieden dan ook een contactgeluidreductie van 10db. Dat de akoestische demping voor alle vloeren aanzienlijk wordt verbeterd. Het is eenvoudig in vorm te snijden en te installeren en wordt niet beïnvloed door vocht en schimmels. Bona U340 is zeer geschrikt voor renovatie of sanering van technisch of fysiek slechte of twijfelachtige ondergronden, oude ondergronden met lijmresten, op beton, bestrating, asfalt, PVC, houten vloeren, Multiplank, oude tegels enz.

Meer informatie: Cibovloeren

2019-01-02T13:11:16+00:00 maandag 8 oktober 2018|Houten Vloeren|