/De houtselectie van een parketvloer

De houtselectie van een parketvloer

Deel dit artikel

Bij het ontwikkelen van een parketvloer, wordt er altijd eerst een houtselectie gedaan. Het hout dat voor een bepaalde vloer geselecteerd wordt, bepaalt de uitstraling van de vloer. De ene houtsoort heeft een rustieke uitstraling, de andere houtsoort is wat stoerder.

Omdat de houtselectie van een parketvloer een grote invloed heeft op de uitstraling van de vloer, is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn bij de houtselectie. Hier lees je meer over op deze pagina.

Houtselectie #1: AB/Naturel

Een AB/Naturel parketvloer heeft geen knoesten, ook wel knopen genoemd. Ook heeft de vloer weinig kleurvariatie. Verder is het goed om te weten dat deze vloer geen spint heeft.

Spint is het niet-verkernde hout van een boom. Je vindt dit hout tussen het kernhout en de bast van de boom. Spint heeft een lichtere kleur dan het kernhout van een boom. Als een vloer wel spint heeft, kun je een streep met lichtere tint in het hout zien.

Houtselectie #2: ABC/Rustiek

Een ABC/Rustiek parketvloer heeft sporadisch kleine knoesten, ofwel knopen. De vloer heeft wel spint, maar er wordt wel weinig spint toegelaten. Door de aanwezigheid van de knopen en de subtiele aanwezigheid van spint, heeft deze parketvloer lichte kleurvariaties.

Houtselectie #3: ABC+/Rustiek

Een ABC+/Rustiek parketvloer heeft kleine knopen en weinig spint. Wat deze vloer anders maakt dan de ABC/Rustiek parketvloer, is het feit dat de ABC+/Rustiek parketvloer grotere kleurvariaties heeft.

Houtselectie #4: BC/Rustiek AB

Een BC/Rustiek AB parketvloer heeft knopen tot en met 30 millimeter. Ook wordt spint toegelaten. Hierdoor heeft de vloer meer kleurvariaties en wat meer diepgang.

Houtselectie #5: BCD/Rustiek B

Een BCD/Rusiek B parketvloer heeft opgestopte knopen en spint. Ook heeft de vloer groeidefecten. Dit geeft de vloer vele interessante kleurvariaties.

Houtselectie #6: DE/Zeer rustiek

Een DE/Zeer rustieke parketvloer heeft opgestopte knopen, spint en groeidefecten. Hierdoor heeft deze vloer grote kleurvariaties: de meeste van alle houtselecties op deze pagina. Deze vloer heeft dan ook een zeer rustieke uitstraling, zoals de naam van het parket ook verklapt.

2018-07-10T14:17:16+00:00 dinsdag 10 juli 2018|Parket Vloeren|